diumenge, 18 de novembre del 2012

CiU no aconsegueix la majoria absoluta per l'ascens d'ERC, ICV i CUP


La campanya electoral no sembla jugar a favor de les grans formacions polítiques. L'últim sondeig de Feedback per a La Vanguardia, realitzat entre els dies 12 i 16 de novembre, tot just millora els suports als partits de govern (CiU, PSC i PP), mentre detecta un avanç sostingut de les petites i mitjanes formacions (ICV, Esquerra i Ciutadans), a les que ara podrien sumar la CUP, que per primera vegada presenta opcions d'entrar al nou Parlament.

Convergència i Unió segueix apareixent com l'indiscutible guanyador dels comicis de diumenge, i amb un avantatge de gairebé cinquanta escons sobre la segona força política, la identitat continua sent objecte d'una aferrissada disputa entre socialistes i populars. Però l'avanç de CiU-que va arribar a acariciar la majoria absoluta a mitjans d'octubre-s'ha esmorteït de manera que les seves teòriques guanys es xifren actualment en dos diputats (fins a un total de 64), el que deixaria als nacionalistes a quatre escons de la majoria absoluta. Certament, CiU disposa encara d'un contingent potencial d'indecisos que supera els 100.000 electors i que podria modificar sensiblement el resultat final. No obstant això, el dilema al voltant de les aspiracions nacionals de Catalunya, principal desencadenant i eix argumental d'aquests comicis, sembla haver cedit terreny a un escenari dominat per la crisi i el malestar ciutadà, que ha acabat passant factura a les formacions amb responsabilitats de govern. De fet, l'enquesta detecta un sensible desgast de CiU al "eix social", que només es veu frenat pel cabal de vots que li aporta el "factor nacional" que personifica el lideratge del president Artur Mas.

La influència del vector social sobre els comicis s'aprecia també en l'estancament del PP i el retrocés irreversible dels socialistes catalans. Els populars resisteixen gràcies a la seva capacitat per atraure bona part del vot espanyolista contrari al "Estat propi" que propugna CiU, però les seves opcions de fer-se amb tot el sufragi potencial d'aquest signe es veuen erosionades per l'impacte de la política d'ajustos de Mariano Rajoy. D'aquí el sensible avanç de Ciutadans, el principal nutrient són els exvotants d'un Partit Popular que s'haurà de conformar amb repetir un resultat similar al del 2010.

Per la seva banda, el PSC pateix no només el desgast d'haver gestionat la crisi i la política d'ajust fins fa ben poc, sinó també la seva incapacitat per definir una tercera via creïble en un moment de nítida bipolarització territorial. Com a conseqüència d'això, els socialistes perden cinc punts i fins a 11 escons en relació al seu resultat de fa dos anys i pugnen amb el PP per una disputadíssima segona plaça.

Per contra, les formacions sense responsabilitats de govern registren importants avenços. Per exemple, Iniciativa millora la seva quota de vot en gairebé quatre punts i podria obtenir fins a sis escons més (16). I els seus principals guanys procedeixen no només del PSC sinó també de CiU i dels nous votants. I pel que fa a Esquerra, la seva progressió en més de tres punts i fins a cinc escons (fins a sumar 15) se sustenta, sobretot, en els nous votants i en aquells que procedeixen del PSC o de Solidaritat. Aquest últim grup es desintegra en benefici de CiU, ERC i una força emergent: la CUP.

Precisament, la possible irrupció de la Candidatura d'Unitat Popular suposa una de les novetats del sondeig i un dels factors que poden pertorbar l'atribució d'escons en detriment dels principals partits, als quals aranya vots amb l'única excepció del PP.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada