dimecres, 31 d’octubre del 2012

'Canalla, si em demaneu caramels, rebreu castanyes!'


S'acosta la castanyada, per Tots Sants, però si ens fixem en alguns anuncis de televisió o en l'ornamentació de certs establiments, no són pas castanyes i panellets que arriben, sinó carabasses de la festa de Halloween. Per plantar cara a aquesta tradició nord-americana i reivindicar la més nostrada de la castanyada, el Casal Català la Desperta de la Vall del Ges, a Torelló, ha llançat la campanya 'Canalla, si em demaneu caramels rebreu castanyes!'

Seguint la idea central d'una altra campanya, 'Mecàgum el Pare Noel' (per a recobrar el tió), el Facebook de la Desperta avisa que 'un estrany fenomen ha començat a casa nostra des de fa anys: la canalla volta pels carrers vestida de monstres i demanant caramels'.

Amb missatges electrònics i via xarxes socials el casal ha fet circular una imatge-cartell amb la divisa 'Canalla, si em demaneu caramels, rebreu castanyes!', perquè tothom la pugui imprimir i penjar a la porta de casa, al mur de Facebook o al bloc personal.

L'any passat la CUP de Seva (Osona) ja va fer circular una altra imatge amb un lema semblant: 'Fot-li castanya al Halloween!'

A casa nostra, per Tots Sants, hi ha el costum de menjar castanyes, panellets, fruita confitada i moniatos, tot regat amb moscatell o mistela. En el nostre calendari, la castanyada, amb els panellets, ha perdut el caràcter d'ofrena funerària original, però continua complint una important funció social, i el col·lectiu la Desperta vetlla perquè no sucumbeixi sota l'agressió de Halloween.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada